4 workshops Sumi-e, Japans penseelschilderen
Deze workshop-series bestaan uit blokken van 4 workshops. Je kunt je per blok van 4 workshops inschrijven.
Wat is Sumi-e?
Sumi-e is een nog steeds gebruikte eeuwenoude Oosterse schildertechniek, ontwikkeld door de Japanse zen-monniken.Wij gaan ook deze schitterende inktschilderingen maken op o.a. rijst- en bamboepapier.
Wat gaan we doen?
We werken stap voor stap met speciale Japanse sumi-e bamboepenselen, met Japanse zwarte inkt op rijst- en bamboepapier. Je kunt evt. enkele kleuren erbij gebruiken. Je kunt al vrij snel iets moois schilderen. Het gaat om de essentie, de eenvoud, de puurheid; daar zit juist de kracht en veel expressie in!
En als je wilt: een mooie “geluk” stempel op je werk en inlijsten maakt het helemaal af.
Hoe gaan we het doen?.
Je leert Sumi-e schilderen aan de hand van ‘ De 4 Nobele Heren’. We schilderen: bamboe, orchidee, bloesem, klaprozen, en nog veel meer. Sommige onderwerpen staan symbool voor de vier seizoenen. Met het schilderen van deze onderwerpen, leer je meteen de hele basis voor Sumi-e schilderen. Je kunt alles schilderen wat je maar wilt: bloemen, maar ook dieren, landschappen, portretten en abstrakt!
We werken met behulp van de ‘4 Schatten’: de sumi-e penselen, de inktsteen, de Japanse inkt en het rijstpapier. Tijdens de workshops vertelt Marina nog meer leuke en boeiende dingen over de achtergrond van Sumi-e.
Rust, overgave en niet-presteren
Tijdens deze workshops ga je dus vooral heerlijk Sumi-e schilderen. Maar terwijl we zo lekker aan het schilderen zijn en mooie schilderingen maken, zul je merken dat het in je hoofd steeds stiller wordt en je rust gaat vinden in jezelf. Dat alles ‘mag zijn zoals het is’ en je helemaal niets meer ‘moet’. Een effect van Sumi-e is namelijk ook: je hoofd leegmaken, rust vinden in jezelf, overgave aan het hier en nu, tot bewuste aandacht komen (mindfulness) en niet hoeven presteren.
Geinteresseerd?
Aanmelden kan via de button ‘aanmelden’ hieronder. Vragen mogen per whatsapp, mail of telefoon. Websites www.ateliermarina.nl en www.marina-derijke.art